Home

Achtergrond 317 x bekeken

Telers claimen minder schade groene schimmel

Champignonkwekers hebben in 2007 bijna 800.000 euro schade verhaald op composteerbedrijven CNC en Walkro.

De composteerders vergoedden de kwekers voor de schade die zij ondervonden van met groene schimmel besmette compost. Dit jaar ligt het bedrag veel lager. Tot nu toe verhaalden kwekers 300.000 op de twee bedrijven, die 80 procent van de champignonkwekers beleveren.

Thed Vestjens, directeur van Walkro in Nederland, vermoedt dat maatregelen tegen groene schimmel effect hebben gehad. Daarentegen zijn de problemen bij vestigingen in België afgelopen jaar erger dan vorig jaar. De som aan schadeclaims in 2007 bedroeg 5 tot 6 procent van de omzet van Walkro. "Het trekt een zware wissel op het rendement, maar we komen niet in de problemen. Het overgrote deel van de productie is niet besmet," aldus Vestjens.

Volgens Vestjens zijn kwekers niet uitgeweken naar andere leveranciers. Hoofdzakelijk omdat de groene schimmel composteerbedrijven in heel Europa dwarszit.Kwekers hebben flink te lijden van de trichoderma agressivum, zoals de groene schimmel officieel heet.
Champignonhandelaren vrezen dat de schimmel een gat slaat in de kerstaanvoer. De speculaties leidden nog niet tot prijsstijgingen. Telers plukken eerder om de kans op aantasting te voorkomen, wat leidt tot een krap aanbod van reuzenchampignons.

Hoewel de telers harder worden getroffen dan de composteerders, voelen Walkro en CNC de verantwoordelijkheid om het probleem aan te pakken. Sinds de uitbraak in 2006 bij beide bedrijven financieren CNC en Walkro onderzoek naar groene schimmel. Het onderzoek wordt gedaan door Wageningen Universiteit en kostte tot nu toe zo’n 100.000 euro. CNC en Walkro bekijken of het onderzoek sectorbreed en internationaal voortgezet kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.