Home

Achtergrond 903 x bekeken 5 reacties

'Teeltplaats gengewassen moet openbaar'

De overheid mag de plaatsen waar transgene gewassen groeien, in principe niet geheim houden.

Dat adviseerde advocaat-generaal Eleanor Sharpston vandaag aan het Europees Hof van Justitie. Aanleiding is een zaak aangespannen door een Franse milieuactivist. Die had de gemeente gevraagd om de teeltplaatsen, maar kreeg te horen dat die ”ergens in de Elzas” liggen. Dat was hem te vaag. De advocaat-generaal meent dat de overheid de teeltplaats net zo precies moet melden als in de teelt-aanvraag is vermeld.

De Franse en Nederlandse overheid hadden het hof gewaarschuwd dat een precieze plaatsaanduiding ertoe kan leiden dat actievoerders de gewassen vernielen. De advocaat-generaal vindt dat in principe geen beletsel.

Het hof moet binnenkort oordelen over een soortgelijke zaak tussen Greenpeace en het ministerie van Vrom.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ROLAND

  WAAR GAAN WE NAARTOE MET DIE GMOS........AUB.ZEG WE MOGEN TOCH NOG ZELF BEPALEN WAT WE ETEN...........ALLES ZOU MOETEN VERPLICHT ZIJN OM BEKEND TE MAKEN WAAR ZE GMOS PLANTEN...GROTE SCHANDE ALS DAT NIET ZO ZOU ZIJN.

 • no-profile-image

  Anne

  De volgende zaak betreft de voorgenomen proefvelden gentchmaïs te Dussen, Venray en Haaksbergen door Pioneer Hi-Bred. Het was bizar om te vernemen dat de COGEM in haar Trendanalyse had geadviseerd om inzake gentech voorbij te gaan aan het openbaar bestuur. Weg democratie vanwege onveilige gentech en beoordeeld op onjuiste wetenschappelijke uitgangspunten (is met bewijzen nader te onderbouwen). Het toeval wilde dat de ophef over de ernst van kapotgereden graanakkers wel erg relatief werd nadat een drugsverslaafde in Dussen een veld met graan geheel kapot reed. Kortom: we hoeven niet bang te zijn voor milieuactivisten; Voor Dussen hebben we er onze drugverslaafden voor. Als het veld al was ingezaaid met gentechmaïs...dan was het vast niet verder uitgezocht en hadden de kranten vol gestaan met het nieuws dat het milieuactivisten waren die het veld hadden vernield. We willen dat immers zo graag geloven, liever dan de misleidingen van de overheid over "veiligheid" etc..

 • no-profile-image

  Tom

  Hoe dan ook zullen tegenstanders van transgene teelt waarschijnlijk de velden vernielen zodra ze de precieze locatie weten (en anders zou ik het wel een leuke stunt vinden om graancirkels in een GMO-akker te walsen). Ik ben in principe voor openbaar bestuur, maar soms moeten kwetsbare groepen beschermd worden en in dit geval is de transgene akkerbouw een kwetsbare groep.

 • no-profile-image

  R.A.Verlinden

  Citaat: ‘De overheid mag de plaatsen waar transgene gewassen groeien, in principe niet geheim houden.
  Het hof moet binnenkort oordelen over een soortgelijke zaak tussen Greenpeace en het ministerie van Vrom’.


  Citaat: ‘De overheid mag de plaatsen waar transgene gewassen groeien, in principe niet geheim houden.
  Het hof moet binnenkort oordelen over een soortgelijke zaak tussen Greenpeace en het ministerie van Vrom’.

  Het is niet Greenpeace maar de Stichting Ter voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie (VoMiGEN) die de Raad van State genoodzaakt heeft om met prejudiciële vragen naar het Europese Hof in Luxemburg te gaan. Wedden dat de zaak van de RvS nu niet inhoudelijk hoef te worden besproken? Weg 9 kantjes met opmerkingen en 25 bijlagen. Prejudiciële zaak C-360/08-01
  Groet. Uw dienaar om in verbondenheid het algemeen belang te dienen.
  Robert A. Verlinden. Kandidaat nr. 7 van de toenmalige www.lijst14.nl, het winnende rugnummer van Johan Cruijff.

 • no-profile-image

  Anne van den Hof

  Fantastisch dat onze overheid wordt teruggefloten. Nu kunnen we controleren of de grond waarop de proefvelden komen op een wettige manier is afgestaan hiervoor. We kunnen controleren of de verantwoordelijke ambtenaar in bijv. het bekendmakings- en voorlichtingsproces etc. voldoende onafhankelijk is(dat het niet om zijn/haar eigen grond gaat of dat van naaste familie) en overige belangenverstrengelingen. Door collusie (een mechanisme van machtskwaliteiten beheersing met niet het doel, maar wel het effect van corruptie)door overheden voelen burgers zich al zo door de overheid in de kou gezet. Zo kunnen we bijv. wel denken dat Maxima, met een vader die ex-minister van landbouw was in het meest grote gentechland Argentinië , een rol op de achtergrond speelt waardoor Balkenende doordramt om gentech in Nederland toe te laten; bewijzen zullen we dat niet snel kunnen door "collusie". De suggestie van de COGEM om te adviseren tot het voorbij gaan aan de openbaarheid van bestuur inzake gentech is 'bijv. zo'n "verdachte"schakel in het proces dat vaak met collusie wordt aangeduid. Gelukkig is dit nu op topniveau onderkend. Op kleinere schaal kunnen we nu toch de overheid controleren en dat geeft wat meer rust. Angstige gedachten en complottheoriën kunnen hierdoor worden weerlegd door bijv. ook eigen nader onderzoek. De illegale handel in gentech. is immers ook niet iets waar we blij van worden. Die hele mistige gentech wereld met miljardenbelangen moet transparant. Dit is een goed begin ervan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.