Home

Achtergrond 235 x bekeken

Sudanese minister ontkent schuld genocide Darfur

Ahmed Haroun, de Sudanese minister van Humanitaire Zaken, ontkent iedere schuld aan oorlogsmisdaden in de Sudanese regio Darfur.

”Ik heb een schoon geweten. Ik heb nergens spijt van”, aldus de minister donderdag in de Britse krant The Guardian. ”Wat ik deed was legaal, het was mijn verantwoordelijkheid, het was mijn plicht.”

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft vorig jaar een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De bewindsman heeft zich volgens de aanklagers samen met anderen schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In Darfur zijn sinds 2003 naar schatting 300.000 mensen om het leven gekomen door etnisch geweld.

Volgens Haroun is het ICC betrokken geraakt in het internationale politieke conflict. ”Het herinnert ons aan de negentiende eeuw, toen blanken de dienst uitmaakten in Afrika”, aldus de bewindsman in de krant. Het ICC overweegt de Sudanese president Omar al-Bashir aan te klagen wegens genocide in Darfur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.