Home

Achtergrond 283 x bekeken 7 reacties

'Strengere vorst nodig voor bodemstructuur'

De huidige vorst doet de bodem goed, maar verder dan de toplaag komt het nog niet.

"Elfstedentochtweer, daar verbetert de grond serieus door", legt Louis Nannes, teamleider bij Agrarische Unie, uit. De grond moet goed doorvriezen om tot een fijnkorrelige structuur te komen, waardoor de bodem meer vocht en voedingsstoffen kan vasthouden. Zover is het nu nog niet.

"Natuurlijk is het beter dan constante regen", zegt Nannes, die voor het weekeinde menig akkerbouwer met een cultivator in de weer zag. "Boeren grijpen de kans om op zware grond, waar het beroerd ploegen is, de cultivator over de ploegsnede te trekken. Dat kon door het opvriezen zonder insporen. Dat zaait makkelijker in het voorjaar. Nu is het te laat. De grond is te hard."

Goed bodembeheer kan leiden tot reductie van de investeringen in de teelt, vertelt Nannes. "Er hangt een teneergeslagen stemming in de akkerbouw. De stijging van de graanprijzen, en dus ook de prijzen van andere akkerbouwproducten, zakte snel weer in." Zo weinig mogelijk kosten maken, is volgens Nannes hèt alternatief als het huidige hoge prijsniveau van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen wordt gehandhaafd. "Als je grond op orde is, heb je minder ingrepen nodig."

Vooral zware grond die geploegd is, heeft baat bij vorst, zegt Agerlanddirecteur Vincent Roelofs. "Het mag best nog harder vriezen, maar dit is al mooi meegenomen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Veehouder, ergens ligt waarschijnlijk op zandgrond met wat gras erop. Het maakt een wereld van verschil als je op omgeploegd kleiland aan de slag moet in het voorjaar na een winter met vorst of na een winter met alleen regen en/of sneeuw. Em natuurlijk moet je je grond niet vernaggelen in het najaar.

 • no-profile-image

  klaas

  Geef mij maar een winter zonder neerslag. Ook al heb je maar 2 dagen vorst, het is een wereld van verschil op kleigrond. Meer dan 100 mm neerslag in de winter, is al een slechte start van het nieuwe seizoen.

 • no-profile-image

  .

  Je hebt een punt veehouder. Je moet je grond niet (laten) vernaggelen zoals ik al zei. Toch doet vorst wonderen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wanneer je vorst nodig hebt voor bodemstructuur ben je verkeerd bezig geweest. Menigeen is de bodemstructuur aan het verpesten door verkeerd gebruik. Vorst kan dat nooit herstellen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat voor grondsoort je ook hebt, klei,veen,zand of wat dan ook, je hebt goed met je grond om te gaan. Zelfs gras op zand kun je verpesten, al is het juli, met een te natte bodem. Insporing, krijg je ook niet goed weg zonder de grasmat verder te vernielen of aan te pakken. Op omgeploegde klei heb je ook geen last dat de koeien met 5 bekken vreten, waardoor je op klei heel wat makkelijker hebt dan op zand.

 • no-profile-image

  Leen

  Laat het alsjeblieft weer gaan regenen, anders is er volgend seizoen weer veel teveel van alles.

 • no-profile-image

  siberie

  Het worden al echte boeren die directeuren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.