Home

Achtergrond 154 x bekeken

Steeds meer nuchtere bestuurders

Het aantal automobilisten dat vorig jaar nuchter achter het stuur zat, is groter dan ooit.

Midden jaren '90 schommelde het aantal alcoholovertreders in het verkeer rond de 5 procent tegenover 3 procent nu. Beginnende automobilisten zitten vaker met te veel alcohol achter het stuur dan ervaren automobilisten, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat.

Voor jongeren geldt sinds 2006 een alcohollimiet van 0,2 promille. Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar zijn rijbewijs heeft. Het aantal verkeersdoden dat met alcohol te maken heeft, is de laatste jaren fors gedaald, van tweehonderd in 2000 naar 97 in 2007.

Vier van de vijf alcoholovertreders in het verkeer zijn mannen. Vorig jaar hebben bijna 29.000 bestuurders geblazen. Vooral in de nachten van vrijdag op zaterdag hebben te veel automobilisten te diep in het glaasje gekeken. Het westen van het land heeft het hoogste percentage overtreders.

Om het aantal beginnende automobilisten met een te hoog alcoholpercentage terug te dringen, is er voor hen sinds oktober een verplichte cursus. Die is er voor zondaars met een alcoholpromillage tussen de 0,5 en 0,8. Zij moeten de cursus zelf betalen.

Maandag lanceert het ministerie van Verkeer en Waterstaat de nieuwe campagne 'Bob blijft Bob tot hij weer thuis is'. Voor dit thema is gekozen omdat uit onderzoek blijkt dat het voor sommige Bobbers lastig is om zich de hele avond aan de Bob-afspraak te houden en van de alcohol af te blijven. Om Bob (bewust onbeschonken bestuurder) daarbij te helpen komt er een sms-dienst. Als de Bob zich aanmeldt via www.jebenttopbob.nl krijgt hij gedurende zijn stapavond drie sms'jes met een aanmoediging fris te blijven tijdens de stapavond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.