Home

Achtergrond 1 reactie

Spil in Chinees melkpoederschandaal failliet

Het Chinese zuivelconcern Sanlu, dat enkele maanden geleden het middelpunt was in het schandaal rond door melamine vergiftigde melkproducten, is bankroet.

Dat heeft het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra, dat 43 procent van de aandelen in Sanlu bezat, vandaag laten weten. Een rechtbank in de Oost-Chinese provincie Hebei, waar Sanlu is gevestigd, sprak het faillissement uit. Het bedrijf was in grote financiële moeilijkheden geraakt door het schandaal. Een curator is belast met de verdeling van de failliete boedel.

Door de met melamine vergiftigde melk kwamen zes baby's om het leven. Bijna 300.000 kinderen werden ziek. Melamine kan bij mensen en dieren voor nierfalen zorgen. Consumenten in China klaagden in maart al over melkproducten, maar lokale gezondheidsdiensten reageerden pas in september.

Melamine wordt vooral gebruikt bij het maken van kunststof borden en bestek. In China werd de stof echter toegevoegd aan melk, om te verhullen dat er met water aangelengd werd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik

    Het lijkt Nederland wel waar de overheid in alle talen zwijgt als het gaat om meldingen van burgers over producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid (zoals bij geïmpregneerd tuinhout en transgene producten). Bij transgene producten verandert de overheid bijna daags de naam van het omstreden product, zodat de consument niet weet dat hij de troep aanschaft (en daarmee later weer niet weet dat dit de oorzaak is van zijn ziekte). Het verschil is dat het bedrijf in China er zelf aan onderdoor is gegaan en in de landen waar gentech. (transgeen) wordt verhandeld de chemiegiganten stinkend rijk worden over de ruggen van de kwetsbaren. Het maakt dus helemaal niet uit welk regiem een land heeft. Ze offeren overal mensen op voor hun imago en zucht naar blijvende macht.

Of registreer je om te kunnen reageren.