Home

Achtergrond 217 x bekeken

Speculatie op herstel in kunstmestmarkt

Producenten van kunstmest zagen hun beurskoersen deze week sterk stijgen.

Aanleiding hiervoor vormden nieuwe aanwijzingen dat het dieptepunt in de kunstmestmarkt nabij is.

Sinds afgelopen zomer staan de kunstmestprijzen - en dus ook de beurskoersen van de producenten, zoals Yara - sterk onder druk als gevolg van dalende prijzen voor landbouwproducten. Om het tij van toenemende voorraden te keren, besloten producenten hun productie te verminderen. Bovendien voorzien analisten op langere termijn een blijvend grote vraag naar kunstmest om daarmee in een sterk toenemende voedselbehoefte te kunnen voorzien.

Op korte termijn kunnen de kunstmestprijzen nog wel iets kunnen dalen, maar het dieptepunt is dichtbij, aldus een analist van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Mede op grond van deze verwachting verhoogde de zakenbank zijn adviezen voor beleggingen in de kunstmestsector en dat resulteerde in hogere koersen op de beurzen.

Het Deense Danisco daalde daarentegen sterk in waarde, omdat het concern zijn winstverwachtingen deze week verlaagde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.