Home

Achtergrond

Spaanse aardappeloogst acht procent lager

De Spaanse aardappeloogst valt met ruim 2,3 miljoen ton bijna 8 procent lager uit dan in oogstjaar 2007 (2,52 miljoen ton).

Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw op basis van informatie van het Spaanse Ministerie van Landbouw.

Het areaal aardappelen is de afgelopen jaren in Spanje flink afgenomen, van 95.000 hectare in seizoen 2005, met een oogst van 2,6 miljoen ton, naar iets meer dan 85.000 hectare het afgelopen oogstjaar. In Spanje is er sprake van een extra vroege, vroege, midden en late aardappeloogst. Veruit het meeste areaal heeft betrekking op de middenoogst.

Dit seizoen kwam het areaal middenoogst uit op 44.000 hectare tegen 46.000 hectare in oogstjaar 2007. De late aardappeloogst, die voor een deel ook bestemd is voor de bewaring, bedraagt volgens de laatste cijfers 707.000 ton. Dat is 12 procent minder dan de late oogst in 2007, die op 806.000 ton uitkwam.

Uit de cijfers blijkt dat de huidige Spaanse voorraad aardappelen kleiner is dan in de voorgaande jaren. Dit biedt perspectief aan exportlanden als Frankrijk, België en Nederland. Alleen al vanuit Frankrijk werd afgelopen september ruim 15.000 ton naar Spanje geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.