Home

Achtergrond 181 x bekeken

Snellere ontbossing Indonesië door El Niño

In Indonesië vindt ontbossing tijdens droge jaren onder invloed van het klimaatsverschijnsel El Niño tot vijftien keer sneller plaats dan tijdens natte jaren.

De ontbossing geschiedt vaak door het platbranden van oerwoud voor palmolieplantages of andere soorten van landbouw.

Een groep aardwetenschappers van onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Universiteit concludeert op basis van satellietgegevens ook dat de branden voor meer CO2 in de atmosfeer zorgen. Daarmee beïnvloeden de branden op hun beurt het klimaat, maakte de VU woensdag bekend.

Bij El Niño wordt rond de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan het normaal koele zeewater soms sterk opgewarmd. Het leidt in sommige delen van de wereld tot veel regen, maar in Indonesië juist tot meer droogte.

Toen op het zuidelijke deel van het eiland Borneo tijdens het natte jaar 2000 (een zogenoemd La Niña-jaar) elke maand neerslag viel, was het niet mogelijk vuur te gebruiken bij het ontbossen. De uitstoot van CO2 in Borneo was toen veel lager dan in de droge El Niño-jaren 2002 en 2006. De wetenschappers komen behalve uit Nederland ook uit de Verenigde Staten, Engeland en Indonesië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.