Home

Achtergrond 224 x bekeken 2 reacties

'Snel harde garanties nodig voor personeel '

Campina en Friesland Foods moeten werknemers van de fabrieken in Nijkerk en Bleskensgraaf zekerheid bieden op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Dat eisen FNV Bondgenoten en vakbond CNV na de goedkeuring van EU-commissaris Kroes van de fusie op voorwaarde dat beide vestigingen worden afgestoten.

CNV en FNV Bondgenoten staan nog wel positief tegenover de fusie. "Er moeten wel betere garanties komen", zegt Harry Vellenga van FNV. "We constateren dat er voor de boeren goede oplossingen zijn. Maar dat geldt niet voor werknemers van de locaties die verkocht moeten worden op last van Brussel."

Vakbond CNV wil dat Friesland Foods en Campina zich hardmaken voor de werknemers van beide fabrieken. "De zuivelbedrijven moeten vanaf het begin als voorwaarde stellen dat de nieuwe eigenaar de zuivel-cao overneemt", zegt Leo Bons van CNV. "De verkoop van deze twee vestigingen kan nooit leiden tot een uitverkoop van arbeidsvoorwaarden van de betreffende medewerkers."

Werknemers van de twee locaties gaan van rechtswege mee naar de nieuwe eigenaar. Op dit moment hebben zij volgens Vellenga echter geen enkele zekerheid over hun werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden op langere termijn. De koper van de twee locaties is niet wettelijk verplicht de cao voor de zuivelindustrie toe te passen op arbeidsvoorwaarden en pensioenen. Daarom willen de vakbonden dat er afspraken over de werkgelegenheid op langere termijn worden gemaakt.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    in brussel hebben ze niet naar de belangen van de werknemers gekeken en ook in mindere mate niet naar de belangen van de boeren door er een paar goed renderende bedrijven van de boeren,is er in brussel geen commisaris van werkgelegenheid ? heeft die bij deze beslissing niets te zeggen gehad,dan moeten de vakbonden direct actie ondernemen in Brussel

  • no-profile-image

    gert

    dat is de beslissing van kroes,daar hebben de fusiepartners niet om gevraagd,die hadden die fabrieken graag willen houden ,met behoud van werkgelegenheid en cao,s op langere termijn ,dan heeft de EU weinig rekening gehouden met de werknemers.de boeren moeten ook maar afwachten wat deze afgeslankte cooperatie hen oplevert

Of registreer je om te kunnen reageren.