Home

Achtergrond 1756 x bekeken

Serrestal afmaken ondanks kou

In de snijdende kou werken monteurs van JN Kassenbouw aan een serrestal die bestemd is voor pluimveehouder Gerard den Boer in Emmeloord.

Begin maart moet de nieuwe stal klaar zijn en ruimte bieden aan 23.000 legkippen. Voor Den Boer betekent het een verdrievoudiging van het aantal kippen. Hij heeft al 10.000 legkippen elders gestald. Den Boer koos voor een serrestal omdat hij een iets goedkopere boven- en onderbouw heeft, en toch ruimschoots voldoet. "Het is meer stal voor hetzelfde geld." Foto Alex de Haan

Siep Meinardi installeert een plantgoot voor aardbeienplanten in een nieuw gekochte kas in het Groningse Noordbroek. Meinardi is de vader van aardbeienteler Huub Meinardi. Deze kocht de 1,5 hectare grote kas van een chrysantenteler. Daarom moeten de verwarmingsbuizen omhoog voordat de planten erin kunnen. Meinardi verwacht eind januari zijn aardbeienplanten in de kas te kunnen zetten. Daarmee breidt hij zijn areaal kasaardbeien uit van 0,5 hectare naar 2 hectare. In totaal teelt hij op 4 hectare aardbeien. Foto Koos van der Spek

Nog net voordat de vorst hard toesloeg, reed veehouder Kees van Baalen uit Herwijnen vaste stalmest uit over zijn maisland. Het uitrijden van de warme mest zorgde voor een mooi sfeerplaatje. Direct na het uitrijden werd de stalmest ondergewerkt. Nu is het uitrijden van mest niet meer toegestaan. Op bevroren grond mag dat niet. De vaste mest is afkomstig uit een potstal waar Van Baalen stieren houdt. De hoofdtak van de Gelderse veehouder is melkveehouderij. Foto Adrie van Kuilenburg

Akkerbouwer en pluimveehouder Hendrik Bakker uit het Groningse Noordbroek ruimt stro op van het perceel waar zetmeelaardappelen zijn geteeld en waar ze onder een laagje stro met vliesdoek op de hoop hebben gelegen. De zetmeelaardappelen zijn aan Avebe geleverd en Bakker maakt de boel netjes aan kant, zodat er kan worden gedraineerd. "Door het diepploegen, waarmee we de grond klaarmaakten voor de voormalerteelt, zijn draineerbuizen kapotgegaan. Die moeten we nu vervangen." Foto Koos van der Spek

Een flinke rookpluim ontstaat bij het verbranden van fruitbomen in het Gelderse Buurmalsen. "De appelbomen waren twaalf jaar oud en aan vervanging toe. Omdat er ook wat ziek in de bomen zat, hebben we besloten om de bomen te verbranden, zodat we bij de nieuwe teelt schoon kunnen beginnen", vertelt fruitteler Johan van Haarlem. "Door de vorst konden we zonder schade over de percelen rijden en de takken verbranden." De fruitteler heeft voor het verbranden een ontheffing van de gemeente. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.