Home

Achtergrond

Sensor en planner bepalen tijdstip beregenen

Dacom en de Agrarische Unie hebben samen de beregeningsplanner en vochtsensor van Dacom geïntroduceerd tijdens een kennisbijeenkomst met telers.

Door de beregeningsplanner (software) en vochtsensor te combineren krijgt een teler meer inzicht in de vochtvoorziening van de bodem en kan zo beter bepalen wanneer hij moet gaan beregenen. De vochtsensor meet continue op verschillende diepten (10, 20, 30, 40 en 50 cm) het vochtgehalte van de grond.

Deze gegevens worden verwerkt in het communicatiesysteem MasterLink. Aan de vochtsensor is een beregeningsmodule gekoppeld waarin de teler kan zien hoe het gewas zich ontwikkeld in de bodem, en of deze over voldoende vocht beschikt. Op die manier kan beter het tijdstip van beregenen worden vastgesteld en de hoeveeheid.

Door de vochtsensor en beregeningsplanner te gebruiken, kan er volgens de twee firma’s efficiënter worden beregend. In pootgoed levert het systeem volgens de Agrarische Unie 100 tot 200 euro besparing en opbrengstverhoging op. Bij een proef met lelies gaf de combinatie ook kwaliteitsverbetering en meer verkoopbare bollen. Cijfers voor vollegrondsgroenten zijn er (nog) niet.

Volgens Harm Germs, adviseur bij Dacom zijn er het afgelopen jaar in Nederland ongeveer 60 sensoren verkocht aan met name uien-, peen-, bloembollen-, en aardappeltelers. De kosten voor de sensoren komen uit tussen de 2500 en 3500 euro en de software kost jaarlijks ongeveer 550 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.