Home

Achtergrond 195 x bekeken

Sector vindt termijn verrijkte kooi te kort

De pluimveesector is teleurgesteld over de overgangstermijn voor verrijkte kooien.

De termijn tot 2021 zou te kort zijn om de kooi en de inrichting volledig af te schrijven. Donderdag maakte minister Gerda Verburg bekend dat legpluimveehouders nog tot 2021 met de verrijkte kooi mogen werken. "Dit is een jaar of vijf, zes te kort. We hebben aangegeven dat er een langere termijn nodig is en zijn teleurgesteld", verzucht Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Hij deelt deze teleurstelling met de voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP), Jan Wolleswinkel. "Een economische afschrijvingstermijn van veertien jaar is te kort. Hier is duidelijk een verschil van beleving."

Dat verschil komt voort uit een ander uitgangspunt, licht Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren toe. "De minister kijkt naar de datum van plaatsen van de kooien, in 2003. Dat is een vreemde gang van zaken, want de kooien worden pas in 2011 verrijkt. Dan moet dus de afschrijvingstermijn ingaan."

Dellaert vindt dat de minister een verkeerd signaal afgeeft. "De bedrijven met verrijkte kooien zijn toch voorlopers. Door die zo af te straffen zorg je dat ondernemers een definitief besluit voortaan zo lang mogelijk uitstellen."

De NOP overweegt om stappen te ondernemen, omdat bedrijven in de problemen zullen komen. "We weten nog helemaal niet zo lang dat deze koers gevolgd zou worden. Het is ook niet zo dat er zo veel verdiend is dat bedrijven versneld afgeschreven hebben."

Aan de andere kant vindt Wolleswinkel het juist belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben en de discussie dus niet verder op te rekken. Oplaat verwacht niet dat het zin heeft om actie te ondernemen. "We staan voor een voldongen feit."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.