Home

Achtergrond 153 x bekeken

Schoolkeuze vooruit schuiven

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs wil de schoolkeuze voor kinderen na de basisschool vooruit schuiven.

Het politiek gevoelige debat over uitstel moet heropend worden. Dat zegt hij in een interview de Volkskrant waarin hij de brief over de tussenstand van het onderwijs toelicht die hij vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

”We selecteren nu te vroeg, waardoor we talent verspelen. Want als je eenmaal op het vmbo begint, maar toch genoeg in je mars hebt om de universiteit te halen, wordt de lange route via het mbo en hbo haast onvermijdelijk”, aldus de minister.

Een rigoureuze verandering heeft de bewindsman niet voor ogen. ”Ik ben voorzichtig. De les uit het verleden is: begin niet meteen met stelselwijzigingen. Dat is deze kabinetsperiode niet mijn doel”.

Als reden waarom de schoolkeuze later moet noemt Plasterk ”sociale stijging”. Nu belanden vooral veel allochtone jongeren tussen wal en schip omdat vmbo en mbo slecht op elkaar aansluiten.

In de brief stelt hij dat het onderwijs strenger mag worden. Er mag van hem niet meer gewerkt worden vanuit de gedachte dat kennisoverdracht iets is van het verleden en dat kinderen maar moeten leren om met hulp van internet zelf hun kennis te vergaren. In zijn ogen is er teveel doorgeslagen naar de ”ontplooiing” van kinderen en moet er meer aandacht komen voor instructie door docenten, met de nadruk op rekenen en taal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.