Home

Achtergrond 5 reacties

Schenk: Nederlandse sector gebaat bij fusie bedrijven

De fusie tussen Friesland Foods en Campina is goed voor de Nederlandse melkveehouders.

Dit zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij. Het is volgens hem wel merkwaardig dat dit 4 procent van de toekomstige omzet moet kosten. Hij vindt het opmerkelijk dat er door FrieslandCampina actief melk moet worden afgestoten.

"In coöperatieve termen vind ik het raar dat leden met een bedrag van 5 euro per 100 kilo melk kunnen vertrekken. Vorig jaar gingen ze voor minder weg." Daarnaast verbaast Schenk zich over de voorwaarde van het afstoten van de kaasfabriek in Bleskengraaf. "Het maken van natuurgerijpte kaas een internationaal. Ik snap niet goed waarom Brussel dit wil."

Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), vindt de gestelde voorwaarden tweeledig. "Het is jammer dat er bepaalde onderdelen afgestoten moeten worden. Dit betekent een verslechtering van de marktpositie van FrieslandCampina. Ze moeten andere partijen toelaten op de markt waardoor hun onderhandelingsmacht tegenover de detailhandel afneemt."

Positief is volgens Ten Hoeve dat veehouders de mogelijkheid hebben om bij de coöperatie weg te gaan. "Onze angst was dat de mogelijkheden om over te stappen nihil zouden worden. Het is belangrijk dat je weg kunt." Het is volgens Ten Hoeve aan de ledenraad of de voordelen van de fusie nog steeds genoeg opwegen tegen de nadelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Raar dat Schenk niet snapt waar Brussel op uit is: De consument beschermen en de macht geven aan de inkopers van supers. De prijs voor de producent is echt onbelangrijk, die ploegt wel voort zolang hij nog kan.

 • no-profile-image

  Grolschje

  Je kunt het hem niet kwalijk nemen.
  Siem-Jan is nog niet nuchter van het feestje van Ramekers

 • no-profile-image

  bert

  Klaas slaat de spijker op z,n kop!
  Alle voordelen die de fusie een beetje aantrekkelijk maakte worden door Brussel onderuit geschoffelt.
  En dan Schenk maar zeggen dat het nog positief is, aan wat voor kant staat die man nou eigenlijk??
  De sterkste kaarten, de A merken, moeten we uit handen geven. dar is toch belachelijk, wie bepaald dat??

  Bert Achterhoek

 • no-profile-image

  gert

  neelie heeft wel eerst de krenten en rozijnen uit de pap gehaald,fusie met een bijsmaakje

 • no-profile-image

  Ongeruste boer

  Waar is Schenk voor ingehuurd? Zeker niet voor de melkveehouders! Dan had hij wel in gezet op produktie beheersing in Europa. Daar moeten toch ook de boeren aan de volume knop kunnen draaien. Maar hij draait hem vlot open en ja de melkprijs gaat naar beneden. Dus hij zit er voor de consument. Daar hebben we hem niet voor nodig, daar lopen er al genoeg voor rond! Boeren hebben ook rechten en recht op een redelijk onkomen. Daar heb je echte belangenbehartigers voor nodig, en zeker geen overlopers! Meer koeien met minder inkomen! Meer koeien per bedrijf moet maar ook met meer inkomen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.