Home

Achtergrond

Saveetra wil evaluatie regels voor veetransport

Als de problemen rond veetransport en zorgvee niet worden opgelost is dat een serieuze bedreiging voor het kwaliteitssysteem Dierwaardig Vervoer.

Dat zegt Anne Marie Nelck van de Saveetra, de branche-organisatie van veetransporteurs. De organisatie had vorige week een gesprek op het ministerie van landbouw en heeft daar haar ongerustheid onder de aandacht gebracht. De Saveetra vindt dat er meer aandacht moet komen voor de verantwoordelijkheid van de veehouder voor zorgvee. Het ministerie komt eind deze maan met nieuwe beleidsregels rond de zorgveeproblematiek, die vanaf 1 januari van kracht worden.

De Saveetra heeft er op aangedrongen dat die regels in de loop van volgend jaar worden geëvalueerd. "Als de problemen niet goed worden opgelost, is de kans groot dat veetransporteurs hun bedrijven in het buitenland gaan vestigen, om zo de Nederlandse regels te ontlopen", zegt Nelck.

Zij vindt ook dat het ministerie zich te gemakkelijk afmaakt van de aanbevelingen die Ernst & Young richting de overheid deed bij de evaluatie van Dierwaardig Transport. Die aanbevelingen betreffen vooral de informatie-uitwisseling met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). "De VWA maakt daar geen werk van en verschuilt zich achter het argument van privacy", aldus Nelck.

Of registreer je om te kunnen reageren.