Home

Achtergrond 154 x bekeken

Sarkozy wil kritische EU-landen overhalen

De Franse president en EU-voorzitter Nicolas Sarkozy praat zaterdag in de Poolse havenstad Gdansk met de premiers van negen nieuwe EU-landen, die sceptisch zijn over de opvolger van het Kyoto Protocol.

Sarkozy wil Europese eenheid over de plannen tonen tijdens de klimaattop in Poznan. Hij hoopt met de premiers tot een overeenkomst te komen. De ex-communistische landen vrezen dat de nieuwe klimaatafspraken pijn doen in hun portemonnee. De landen zijn veelal afhankelijk van bruinkool en steenkool om onder meer elektriciteit op te wekken.

De bijeenkomst valt samen met de VN-klimaattop in Poznan, waar 185 landen de lijnen moeten uitzetten voor een nieuw klimaatprotocol. Eind 2009 moet dan in het Deense Kopenhagen een nieuw internationaal verdrag over het milieu worden gesloten.

Sarkozy praat met de premiers van Polen, Tsjechië, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Slovenië en Roemenië. De landen vrezen dat bedrijven in hun landen te veel aan CO2-uitstootrechten moeten gaan betalen. Ook Duitsland heeft zijn zorgen geuit over de veiling van emissierechten. Het gaat om tientallen miljarden euro’s per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.