Home

Achtergrond

'Samenwerken noodzaak voor gezonde uienketen'

Nederland behoudt zijn concurrerende positie op de uienmarkt, maar binnen de keten is meer samenwerking nodig om het product echt rendabel te houden.

Dat zei Jeroen de Haas, verkoopleider bij zaadbedrijf De Groot en Slot, op een avond van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in het West-Brabantse Kruisland. Hij verwacht dat zowel het Nederlandse als Europese uienareaal de komende vijf jaar gelijk blijft. Wel voorziet hij een verschuiving van areaal naar Rusland. "Dat land gaat meer zelf produceren. Dat gaan we merken in de export." Zoeken naar alternatieven is volgens hem de oplossing. "Grote klappers door misoogsten in het buitenland, gaan we niet zo snel meer meemaken. Die landen krijgen ook steeds meer kennis, ze optimaliseren de teelt en bewaarmogelijkheden."

De productie in eigen land mag best minder, vindt De Haas. "Maar het gaat vooral om de afzet van het product." De binnenlandse concurrentie is een groot probleem. "We beconcurreren onszelf. Omdat we meer willen draaien dan de buurman, verlagen we de prijs. Daar is de teler de dupe van. Dat is niet nodig. Het is beter samen te zoeken naar afzetmogelijkheden en meer te overleggen."

"De kaarten liggen er niet best voor", zegt Michel van Oijen van bemiddelingsbureau PPA Markt op de VTA-bijeenkomst. Telers raken hiervan steeds meer doordrongen. "Misschien komt er nog een opleving, maar al met al hebben we gewoon een grote voorraad uien om te exporteren. De afzet moet enorm aantrekken."

Veel telers doen nu even niks, zegt Van Oijen. "Als er vraag komt en de prijs stijgt, komt het aanbod ook wel los." De baalprijzen hoeven niet verder te zakken om meer export te genereren, vindt hij. "Toch gebeurt het. Uien worden steeds goedkoper verkocht om de schaarse orders binnen te halen. Liever iets minder geld, dan helemaal geen werk."

Of registreer je om te kunnen reageren.