Home

Achtergrond 2 reacties

Salmonellabesmetting in pluimveevoer zeer laag

De besmettingspercentages van pluimveevoer met salmonellabacteriën zijn zeer laag.

In 2006 was slechts 0,1 procent van de vleeskuikenvoeders besmet met salmonella en 0,7 procent van de leghennenvoeders. Dat staat in een literatuurstudie van H. A. Vahl in opdracht van het Productschap Veevoeders.

Het rapport werd gemaakt om de mogelijkheden in kaart te brengen om via voedingsmaatregelen salmonella-infecties te remmen.
Vahl concludeert dat ondermeer de toepassing van vetzuren, en dan vooral de middellange ketenvetzuren effectief kan zijn bij het terugdringen van salmonella in pluimvee. Het gebruik van gecoat boterzuur lijkt veelbelovend. Vahl pleit verder voor nader onderzoek naar het gebruik van bacteriofagen in de strijd tegen salmonella.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  legkip

  jij ziet het goed k.i.s.s.
  en wij maar enten voor salmonella, weg gegooid geld dus!!
  dit is zoiets als dweilen met de kraan open of water naar de zee dragen.
  maar de boeren moeten wel de risico's lopen van alle partijen waar ze zaken mee doen.
  ik zie geen andere weg dan te stoppen want als dit zo doorgaat hoeven we zelf de strop niet te maken, dat doen andere wel voor ons.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Besmetting zeer laag is dat wel zo?
  0.1 % in vlees en 0.7 % in legvoer.
  als je dit doorrekend dan praat je per duizend geproduceerde kilo's over 1 tot 7 kg besmet voer, dus bij elke ton voer die je gemiddeld afneemt zit er 1 tot 7 kg besmettting in en vanuit dit oogpunt bekeken vindt ik dit een zeer hoog besmettings risico. Ook omdat er in de leverings voorwaarden van de veevoer industrie staat dat ze bij calamiteiten maar tot ca 45000 euro schade hoeven uit te betalen.
  Transparantie lijkt mij zeer wenselijk wie heeft deze besmettingen in zijn voer gehad, dan kunnen de afnemers van voer hun keuze maken waar ze vower gaan kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.