Home

Achtergrond 191 x bekeken

Rotterdamse overslag agribulk groeit

De overslag van agribulk in de Rotterdamse haven is ondanks een slecht laatste kwartaal op jaarbasis 7,4 procent gestegen tot 10,3 miljoen ton.

De overslag van biobrandstoffen verdubbelde naar 5,3 miljoen ton, meldt Havenbedrijf Rotterdam. Volgend jaar verwacht het bedrijf een dalende overslag.

Volgens de onderneming speelt de recessie haar parten. De vraag naar olieproducten steeg dit jaar nog, maar daalt komend jaar is de verwachting. Mogelijk profiteren alternatieve basisbestanddelen voor energie zoals mais, palmolie en koolzaad hiervan. Dit jaar steeg de import van granen en oliezaden. Vooral vanwege een slechte oogst een jaar eerder.

De overslag van biobrandstoffen en dan vooral Amerikaanse B99 biodiesel (99 procent biodiesel met 1 procent gewone) blijft volgens het concern niet eindeloos groeien.

Directievoorzitter Hans Smits is ondanks teleurstellende laatste maanden tevreden. "De Rotterdamse haven heeft een uitstekend jaar achter de rug met een recordoverslag, doorgaand hoge investeringen en de start van de aanleg van de Tweede Maasvlakte."

Of registreer je om te kunnen reageren.