Home

Achtergrond

Rosé kwakkelt door ruim aanbod

De roséprijs zit nog altijd in zwaar weer. Er gaat weer wat van de prijs af: min €0,02, tot €2,58 per kg. Zo’n lage notering heeft rosé dit jaar nog niet gehad.

Desalniettemin is het verschil met dezelfde periode vorig jaar lang niet zo groot als bij blank kalfsvlees. Vorig jaar december kostte rosé €2,79 per kg. En dat is slechts €0,21 meer.

De lage notering van €2,58 gaat, opvallend genoeg, samen met een behoorlijke vraag. Er worden bij deze lage prijzen veel rosékalveren geslacht.

Toch staat de prijs onder druk. Dit komt doordat mesters gokken op een mogelijk referentiejaar voor EU-premies. Zij bieden nog zoveel mogelijk kalveren aan. Het aanbod is daardoor nog groter dan de vraag.

In 2009 kan rosé wat duurder worden. Het aanbod wordt kleiner en de vraag blijft redelijk, omdat de prijzen dan nog altijd laag zijn.

Blank kalfsvlees noteert onveranderd op €4,12 per kg. Ook hier is het aanbod fors. Dit kan echter gemakkelijk afgezet worden. Vooral in Italië is er een goede vraag.

De Nederlandse supermarkten, die geen blank weer willen verkopen, hebben weinig invloed op de prijs. Hun marktaandeel is verwaarloosbaar.

prognose:

rosé en blank kalfsvlees stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.