Home

Achtergrond 187 x bekeken

Rokers lightsigaretten jarenlang misleid

Amerikaanse rokers van lightsigaretten kunnen een proces aanspannen tegen de tabaksindustrie bij het federale hooggerechtshof, omdat ze jarenlang misleid zijn door reclames van de tabaksindustrie.

Dat heeft een Amerikaans hooggerechtshof maandag bepaald. Hierdoor maken rokers meer kans een zaak te winnen en flinke bedragen aan schadevergoeding te eisen.

Drie ex-rokers uit de staat Maine hadden een zaak aangespannen tegen de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria Group, bekend van Marlboro. Ze beweren dat ze misleid zijn door reclames die het roken van lightsigaretten als gezonder bestempelden.

Volgens Altria is de tabaksindustrie niet verantwoordelijk, omdat de Amerikaanse handelsautoriteit FTC rokers zei te kunnen vertrouwen op testuitslagen, waaruit bleek dat lightsigaretten minder teer bevatten en dus gezonder zijn. De tabaksindustrie gebruikte de testuitslagen in reclames. Volgens het hooggerechtshof gaat het niet om de gezondheidsfactor, maar om het feit dat rokers wel degelijk zijn misleid door de fabrikanten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.