Home

Achtergrond 167 x bekeken 1 reactie

Rijk moet regie nemen bij landschapsbeheer

Iedereen bemoeit zich met het landschap, maar ondanks die belangstelling lukt het maar niet om duidelijke afspraken te maken over de bescherming ervan.

Het Rijk moet dan ook duidelijker de regie nemen en zeggen wat er waar precies moet worden beschermd. Dat adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het adviesorgaan voor de regering. Het landschapsbeleid is nu te vaag en te zacht en lokale overheden schieten tekort bij handhaving van het beleid. Er liggen bijvoorbeeld wel veel ambitieuze plannen voor de omgeving, maar daarvoor ontbreekt doorgaans financiële dekking. Omdat de druk op de ruimte groot is, worden die ambities in discussies over woningbouw, aanleg van wegen, bedrijventerreinen en recreatie nogal eens bijgesteld.

Het PBL-advies is de reactie op de eerder verschenen Agenda Landschap van de rijksoverheid. Daarin mist het adviesorgaan continuïteit en concreet beleid om de zwakke positie van het landschap te verbeteren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    het is niet alleen de regie,maar je moet ook een goede financiele onderbouwing hebben bij al die plannen,die is er niet,het is een hap snap beleid

Of registreer je om te kunnen reageren.