Home

Achtergrond 162 x bekeken

Reuzengolven overspoelen Papoea-Nieuw-Guinea

De noordelijke kust van Papoea-Nieuw-Guinea is vandaag getroffen door enorme golven.

Sommige eilanden voor de kust van het land zouden volledig onder water staan. Volgens ooggetuigen hielden de golven zes uur aan. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen, meldden media uit het ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea gelegen Australië.

Honderden huizen, hotels en scholen zijn ondergelopen. Meer dan 1500 mensen zijn ontheemd. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Oost-Sepik en Nieuw-Ierland. Reddingswerkers zeggen nog geen goed beeld van de omvang van de schade te hebben, omdat sommige afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt.

Eerder dinsdag was Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door twee aardbevingen, elk met een kracht van iets meer dan 5 op de schaal van Richter. Bij de nabijgelegen Kermadec-eilanden was een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter. Of de golven zijn veroorzaakt door de bevingen is niet duidelijk.

In juli 1998 werd het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door een zware tsunami. Golven van meer dan 10 meter hoog zaaiden tot honderden meters landinwaarts dood en verderf. Meer dan 1600 mensen kwamen om.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.