Home

Achtergrond 176 x bekeken

Regeringsleiders EU bijeen voor ingrijpende besluiten

Premier Jan Peter Balkenende en collega’s van de 26 andere EU-landen komen vandaag en morgen bijeen in Brussel voor ingrijpende besluiten.

Onder voorzitterschap van de Franse president Nicolas Sarkozy moeten de leiders bepalen hoe de EU fors minder olie, gas en stroom kan verslinden. Twistpunt is hoeveel industriesectoren moeten gaan betalen voor CO2-emissierechten. Duitsland, Italië en Polen willen de industrie flink ontzien. Het overleg heeft grote invloed op de VN-klimaattop in Poznan.

Balkenende en zijn collega’s moeten ook in de slag over een economisch herstelplan. Dat omvat 200 miljard euro, waaronder een plan van 6 miljard euro van Nederland. Frankrijk en Engeland willen dieper in de buidel tasten, maar Duitsland en Nederland weigeren dat.
De leiders bespreken tevens de Ierse wens dat elk EU-land een eigen commissaris mag blijven leveren. Nederland vindt die wens ”niet vanzelfsprekend”.

Balkenende had woensdagavond al vooroverleg met christendemocratische leiders. Donderdag ontbijt hij met de premiers van België en Luxemburg en praat hij opnieuw met christendemocraten. Om 15.00 uur begint het topoverleg, dat mogelijk tot de nacht van vrijdag op zaterdag duurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.