Home

Achtergrond

Recordomzet voor veiling Haspengouw

Veiling Haspengouw in België stevent op een recordomzet van 62 miljoen euro af.

Het vorige record werd in 2006 genoteerd met een cijfer van 58,8 miljoen. Gisteren tijdens een persontmoeting maakte veiling Haspengouw de omzet- en aanvoercijfers bekend voor 2008. Mede door de stevige appelprijzen tijdens de eerste helft van 2008 – oogstcampagne 2007-2008 – en de aanhoudende riante prijzen voor de peren stevent de veiling, ondanks een dalende aanvoer af op een recordomzet van 62 miljoen euro.

Langs de aanvoerzijde werd een forse daling genoteerd. In 2007 werd 115.000 ton fruit aangevoerd. Dit jaar staat de teller op 95.000 ton. Bekeken over de voorbije acht jaar is dit op een na de laagste aanvoer maar het goede prijsniveau van de appelen tijdens de eerste 6 maand compenseert veel.

Directeur Renaat Kuipers had het in zijn toelichting over een veilingjaar met twee gezichten. Na het vlotte vervolg van de appelcampagne tijdens het eerste halfjaar verliep de start van de nieuwe campagne, 2008-2009, ontgoochelend. Prijsstijgingen bij de appelen, klassiek voor het jaareinde, bleven uit.

De peren brengen dan weer een ander verhaal. De jongste maanden flirtten de middenprijzen doorlopend met noteringen van 80 tot 90 cent. Ook die hoge noteringen zorgden ervoor dat 2008 met een positieve omzet afsloot al zorgt naar 2009 toe, de kwakkelende prijsvorming bij de appelen, voor vraagtekens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.