Home

Achtergrond

Rabo verwacht stijging suikerprijs

De suikerprijs op de wereldmarkt is volgend seizoen hoger dan dit jaar.

Dat komt omdat in 2009/2010 opnieuw meer suiker wordt verbruikt dan geproduceerd. De prijs van bietsuiker in de EU stijgt daardoor ook.

In het vorige seizoen 2007/08 is wereldwijd 167,8 miljoen ton suiker geproduceerd. Dat daalt dit seizoen naar 161,2 miljoen ton. "Het verbruik is groter dan de productie", zei analist Albert Vernooij van de Rabobank vandaag op een symposium in Emmeloord van coöperatie Cosun.

Vernooij verwacht volgend seizoen een herhaling. "Dit leidt tot hogere suikerprijzen. Daar profiteert de Europese suikerindustrie van. De wereldmarktprijs bepaalt de suikerprijs in Europa."

Ook voor de langere termijn is Vernooij positief over de suikerprijs. "De vraag naar bioethanol groeit van 35 biljoen liter in 2005 naar 140 biljoen liter in 2015. Er zijn 600 miljoen ton grondstoffen extra nodig voor die groei. Suiker voorziet in 75 procent van die extra behoefte. Maar door de hervorming van het EU-suikerbeleid daalt het aandeel bietsuiker in de wereldproductie van 20 procent nu naar 17 procent in 2019/2020."

Bestuursvoorzitter Jos van Campen van Cosun waagt zich op het symposium niet aan een prijsvoorspelling. "Er zijn veel onzekerheden. Hoeveel suiker importeert de EU straks? Veel suikerproducerende landen gaan door een economische crisis. Hoe beïnvloedt dat de productie? Wat doen de wisselkoersen? Komt er nog een WTO-akkoord en wat staat daarin over de suikermarkt?"

Het is wel een voordeel dat dit jaar een evenwicht is bereikt op de suikermarkt in de EU, vindt Van Campen. "Dan zijn er marges te halen in de suikerindustrie."

Het EU-suikerbeleid loopt in 2015 af. Van Campen: "Ik hoop dat de industrie een vast deel van de suikerbehoefte in de EU kan blijven produceren. Een ondergrens in productieomvang is nodig om de infrastructuur te behouden."

Of registreer je om te kunnen reageren.