Home

Achtergrond 479 x bekeken

Profyto betaalt 135 euro per ton tarwe

Profyto in Emmeloord betaalt 135 euro per ton tarwe, die is verhandeld in de korte pool. De korte pool loopt vanaf de oogst tot half december.

Profyto verhandelt dit jaar zo’n 6.000 ton graan, waarvan ongeveer 5.000 ton tarwe. De tarweprijs van 135 euro is een nettoprijs met als basis 16 procent vocht en een hectolitergewicht van 72 kilo. Profyto had een voorschotprijs betaald van 135 euro, zegt commercieel medewerker Frans van Egmond. "Er volgt dus geen nabetaling of heffing, behalve een eventuele aftrek voor droogkosten, hectolitergewicht en als een teler gebruik heeft gemaakt van containers tijdens de oogst."

Van Egmond vindt de graanmarkt onrustig. "Dit jaar kende hoge prijzen in de zomer en een dieptepunt rond de huidige periode. In de eerste helft van dit jaar werden de prijzen overgewaardeerd, nu zijn ze duidelijk ondergewaardeerd."

Voor de langere termijn blijft de markt gunstig, verwacht Van Egmond. "Een stijgende vraag naar voedsel zal leiden tot structureel hogere prijzen. Maar dat het gepaard kan gaan met schommelende prijzen bewijst dit jaar."

Profyto verhandelt vooral gewasbeschermingsmiddelen. Van Egmond: "De landbouwbedrijven worden steeds groter. Klanten vragen daarom meerdere diensten van ons. Daarom begonnen we drie jaar geleden met de tarwepool."

Of registreer je om te kunnen reageren.