Home

Achtergrond 348 x bekeken

Proef met vergisten tussengewas bieten

In Limburg wordt een proef uitgevoerd waarbij bieten als een tussengewas worden geteeld gedurende de winter.

De bieten worden met het blad vermalen en vergist voor de productie van biogas. De proef wordt uitgevoerd door het bieteninstituut IRS, coöperatie Cosun en de Limburgse coöperatie Covas. Het is voor het eerst dat zo’n proef wordt uitgevoerd in Nederland.

In totaal is 15 hectare bieten als tussengewas gezaaid, zegt IRS-directeur Frans Tijink. "De bieten zijn gezaaid na de graanoogst. Ze worden in het voorjaar geoogst voordat de mais wordt gezaaid. Doordat de bieten overwinteren ontstaan wel schieters, maar dat is geen probleem omdat de bieten worden vergist."

Tijink verwacht dat de bieten weinig last zullen hebben van vorst. "Kleine bieten hebben meestal niet zo veel last van vorstschade. Mocht het blad kapot vriezen dan groeit het weer aan."

In Limburg loopt dit jaar ook een proef met gewone bieten. Het blad is apart geoogst en gaat naar de vergister van Laarakker in Well, meldt Covas op de website."Daar wordt het blad fijngeslagen en gebruikt om biogas van te maken. Onderzoek moet uitwijzen wat het beste kan worden verwerkt, vers of ingekuild blad. Onderzoek van WUR toont aan dat behalve bieten ook het blad een flinke energiewaarde heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.