Home

Achtergrond 253 x bekeken

Pluimveehouder verdenkt slachters van kartelvorming

Een Oost-Vlaamse pluimveehouder heeft een advocaat ingeschakeld om na te gaan of er sprake is van kartelvorming binnen de prijzencommissie in Deinze.

Deze bepaalt de richtprijs voor pluimvee in België. De betrokken pluimveehouder, André Verbist uit Kieldrecht, zegt het verdacht te vinden dat de prijs voor pluimvee momenteel onder de productieprijs ligt en vermoedt dat de pluimveeslachthuizen prijsafspraken hebben gemaakt.

De prijzencommissie blijkt geen statuten te hebben. Er is alleen een huishoudelijk reglement, dat bepaalt dat enkel de twaalf leden en de voorzitter aan de vergadering van de prijzencommissie kunnen deelnemen. De prijzencommissie bestaat uit zes pluimveehouders, zes slachters en een voorzitter, Leo Pardon uit Deinze.

Volgens Pardon is de vergadering van de prijzencommissie openbaar en heeft de commissie de richtprijs voor levend pluimvee meteen met twee cent verhoogd. Pardon: "Verbist heeft wel gelijk dat de richtprijs momenteel onder de productiekosten ligt, maar die prijs wordt bepaald door de markt."

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.