Home

Achtergrond 169 x bekeken

Peren- en appeltelers profiteren in 2008 van afnemend areaal

Perentelers en in iets mindere mate appeltelers hebben een goed jaar achter de rug.

Het inkomen uit het bedrijf steeg gemiddeld naar 50.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI.
De rentabiliteit bedraagt naar verwachting 89 procent. Daardoor houden telers voor het derde jaar op rij geld over om te investeren.
Perentelers produceerden 33 procent minder in 2008. De daling betreft zowel Conférence als Comice. De geraamde perenoogst bedraagt 170.000 ton. Door de lage productie zijn de prijzen dit jaar beduidend hoger. De financiële opbrengst per hectare zal naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan vorig jaar. De daling van productie wordt dus gecompenseerd door hogere prijzen. Schade door hagel in juni kan een goed resultaat voor de getroffen bedrijven in de weg staan.
De appelproductie in Nederland valt dit jaar 3 procent lager uit dan in 2007. Doordat Oost-Europese landen de productie dit jaar opschroefden, komt de Europese productie 14 procent hoger uit. Voor appels als Elstar en Jonagold wordt een lagere productie verwacht. Het prijsniveau kan daardoor hoger uitkomen dan in 2007. Aan het begin van het afzetseizoen ontvingen telers circa 60 cent voor een kilo Elstar. Dat is iets meer dan vorig jaar.
Daarentegen nemen teelt- en exportkosten toe. De lagere inzet van arbeid door een kleinere oogst kunnen dat niet compenseren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.