Home

Achtergrond

’Overheid moet meer doen voor gezinsbedrijven’

De overheid moet en kan meer doen om te zorgen dat gezinsbedrijven kunnen voortbe­staan.

Dat zegt Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan Nyenrode Universiteit.Het belang voor de Nederlandse economie van de vele gezinsbe­drijven wordt onderschat, vindt hij. ”Ze zijn trouw, verkassen minder snel, zijn minder geneigd personeel te ontslaan in moeilijke tijden en zijn meer bereid in te te­ren op hun vermogen.”De overheid moet betere voor­waarden scheppen voor gezinsbe­drijven, vindt Flören. ”Dat begint al bij het onderwijs. De kennis over deze ondernemingen is vaak gebrekkig. Ook de fiscale wetge­ving kan beter: bij overdracht van familiebedrijven moet worden af­gerekend met de fiscus, bij het overdragen van aandelen van beursgenoteerde bedrijven niet.”Volgens hem wordt een kwart van de bedrijven niet overgedra­gen. ”Ook de agrarische sector kent veel stoppers. Dat percenta­ge mag best omlaag.” Verruiming van het borgstellingsfonds is een optie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.