Home

Achtergrond 173 x bekeken

Overgangstermijn verrijkte kooien loopt tot 2021

De overgangstermijn voor verrijkte en nog te verrijken kooien voor legpluimvee loopt tot 1 januari 2021. Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg aan de Tweede Kamer.

Volgend jaar treedt een verbod in werking op de verrijkte kooi, wat wil zeggen dat deze niet meer mogen worden gebouwd. Voor bestaande verrijkte en te verrijken kooien geldt een overgangstermijn; ondernemers hebben daarin immers geïnvesteerd. Verburg had de lengte hiervan tot dusver niet bepaald.

Bij het bepalen van de termijn heeft de minister rekening gehouden met de afschrijvingstermijn en met de overgangstermijn voor verrijkte kooien in Duitsland (ook tot 2021).

De inrichtingselementen (zitstok, legnest) in nog (vóór 2012) te verrijken kooien zijn weliswaar pas in op zijn laatst 2026 afgeschreven, aldus de minister. Maar de kooien zelf zijn al in 2017 afgeschreven. Bovendien hebben betreffende ondernemers tot het plaatsen van de elementen meer dieren kunnen houden per vierkante meter.

Verburg stuurt komend voorjaar een voorstel voor wijziging van het Legkippenbesluit naar de Kamer. Daarin zijn de eisen van de minimumnorm, koloniehuisvesting (Kleingruppenhaltung), ogenomen. Het gewijzigde besluit moet 1 juli 2009 ingaan. Verburg wil snel duidelijkheid over de emissie-eisen die uit de wijziging voortvloeien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.