Home

Achtergrond 349 x bekeken

Overcapaciteit leidt tot zwaar weer in leliesector

De Nederlandse leliebollensector verkeert in zwaar weer door een overproductie van 30 tot 35 procent, zegt Sam van Egmond, directeur bemiddelen bij Hobaho.

"Dat heeft een enorme prijsdaling tot gevolg, zeker in combinatie met de kredietcrisis." "De situatie in de lelies is nog nooit zo slecht geweest", zegt bloembollenkweker Hans Langedijk uit Hoogwoud in het Noordhollands Dagblad. Lelies leveren nog niet eens de helft van de kostprijs op, schat de kweker.

Van Egmond van het bloembollenhandelsbedrijf beaamt dat de lelieprijzen in een diep dal zitten. De helft van de leliebollen wordt geëxporteerd. Sinds twee jaar groeit het areaal echter sneller dan de vraag. De geproduceerde volumes kunnen niet voldoende worden
afgezet op de markt.

Bovendien worden kopers door de kredietcrisis voorzichtiger, het financieren van risico’s is lastig. Daardoor zakt de prijs. "Dit gaat voor een koude sanering zorgen in de sector. Dat is helaas onvermijdelijk, want de markt moet zich op een natuurlijke wijze herstellen", aldus Van Egmond.

Wat dat voor ondernemers precies betekent, en voor hoeveel kwekers dit gaat gelden, is nu nog niet duidelijk. "Het is een feit dat er malaise is in de leliesector. Voor veel bedrijven is het niet meer goed te maken dat ze onder de kostprijs moeten leveren. Vorig jaar was het ook al krap." De Hobaho-directeur benadrukt dat het alleen om lelies gaat, niet om andere bloembolgewassen. In het voorjaar verwacht Van Egmond een helder beeld te hebben van de areaalgevolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.