Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Opec verlaagt productie met twee miljoen vaten'

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) gaat bekendmaken dat de olieproductie met twee miljoen vaten per dag wordt verlaagd.

Dat zei de Saudische olieminister Ali al-Naimi vandaag. Het zou de grootste productieverlaging zijn door het oliekartel ooit.

De OPEC is bijeengekomen in Oran in Algerije om te beslissen over de productie. "Wat we waarschijnlijk gaan doen vandaag als OPEC, is instemmen met een reductie van twee miljoen vaten per dag'', aldus Al-Naimi. Saudi-Arabië is 's werelds grootste olieproducent en het belangrijkste OPEC-lid.

Het kartel wil met de lagere productie de olieprijs ondersteunen. Die is de laatste maanden sterk gedaald door zorgen over een afzwakkende vraag door de wereldwijde economische crisis. De olieprijs bedraagt nu ongeveer 44 dollar. In juli stond de prijs nog op een recordniveau van ruim 147 dollar. De OPEC is goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

Azerbeidzjan en Rusland zijn geen lid van de Opec, maar zij hebben laten weten hun olieproductie met ieder 300.000 vaten per dag terug te brengen. Samen met de productieverlaging door de Opec worden daarmee in totaal 2,6 miljoen vaten van de oliemarkt gehaald. In oktober verlaagde het oliekartel de dagelijkse olieproductie al met 1,5 miljoen vaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.