Home

Achtergrond 1936 x bekeken

Opbrengst appels per hectare blijft praktisch gelijk

De hectareopbrengst in euro’s voor appeltelers blijft praktisch gelijk.

Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI van Wageningen UR. Ondanks de introductie van nieuwe appelrassen en een hogere productie per hectare, is er geen sprake van de toename van de hectareopbrengsten in euro’s, zo blijkt uit een publicatie in de AgriMonitor van het LEI.

Het instituut bekeek de bedrijfseconomische resultaten van de jaren 2002 tot en met 2007. De hectareopbrengst ligt rond de 15.000 euro en heeft van 2005 tot 2007 een zeer licht stijgende trend laten zien.

De totale opbrengst per kilo varieerde in de onderzochte periode van 37 tot 53 cent per kilo. Het totaal van de betaalde kosten bedroeg in diezelfde periode tussen de 29 en 43 cent per kilo.

De resultaten per kilo appel waren het best in 2004. Maar ook in dat goede jaar waren de kosten hoger dan de opbrengsten en was er geen marktconforme vergoeding voor de inzet van eigen kapitaal en arbeid. In 2005 waren de betaalde kosten per kilo net zo hoog als de totale opbrengst per kilo.

De kosten van de ingehuurde arbeid nemen toe naarmate de oogst groter is. In de afgelopen jaren zijn de kosten voor gewasbescherming toegenomen, als gevolg van duurdere middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.