Home

Achtergrond 22 reacties

Oost-Flevolandse boer krijgt bij lelijke singel de rekening

Boeren uit de gemeente Dronten die erfbeplanting (meest singels) niet goed bijhouden krijgen voortaan een boete.

Dat staat in het conceptvoorstel 'Boerenerven in het Groen' van het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente stelt in het kader van het programma subsidies beschikbaar. Het betreft een derde van de kosten met een maximum van 535 euro per erf. Er zijn 1100 boerenerven in Oost-flevoland, dat vrijwel helemaal onder de gemeente Dronten valt.

De kosten van het totale project zijn door Landschapsbeheer Flevoland beraamd op 670.000 euro. De provincie draagt 142,500 euro bij aan het project terwijl de gemeente vooralsnog 65.000 euro beschikbaar stelt.

De kwaliteit van erfbeplantingen laat volgens de provincie 'soms te wensen over'. Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland heeft meer dan een paar bedenkingen over het voorstel. "Over smaak valt naar mijn mening te twisten. Wat is een mooie singel?"

De akkerbouwer erkent dat hier en daar singels niet goed zijn bijgehouden. "Veel singels zijn door schaalvergroting door de jaren heen gerooid en verplaatst. Het is de vraag in hoeverre men de oude staat terug wil brengen."

Het dwangmatige karakter is volgens de voorman ongebruikelijk. "Normaliter wordt wel gestimuleerd, maar niet gestraft. Ik vind het ongepast, want vrijwel iedere boer werkt hard om zijn erf net te houden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  (NL)

  Krijgen omwonenden van *natuurgebieden* ook een vergoeding omdat het niet onderhouden wordt en lelijk is in het landschap ???

 • no-profile-image

  Leen

  Krijgen een lelijke burgemeester en wethouder nu ook een boete?

 • no-profile-image

  Tiny

  Waren het de bossen die dood gingen van de ammoniak! Onzin, geen onderhoud, zure grond door het nalaten van onderhouds bekalken. PH zelfs onder 3, hoe kan het kapot? De overheid moet zelf goed voorbeeld geven van goed onderhoud. En zeker ophouden met onzinnigbeleid. Beleid moet afgestemd zijn op werkelijkefeiten niet op onzin!

 • no-profile-image

  R

  Het zoveelste vreemde bericht vanuit het gemeentehuis in Dronten. Ik als inwoner van de gemeente dronten dacht altijd dat de gemeente trots was dat het een agrarische gemeente was, maar begin steeds meer mijn bedenkingen hiervan te krijgen, steeds meer regelgeving over de te bouwen oppervlakte, eerst alleen bij intensieve veehouderij, toen het totale bouwblok nu weer de singels, begin steeds meer het gevoel te krijgen dat ik in een communistische gemeente woon, heeft men in de polder echt niet door dat zonder schaalvergroting men niet kan overleven, buiten de polder in gebieden waar men zich niet profileert als agrarische snapt men het WEL en in de polder snapt men het NIET, heel triest........ leve het communisme in de gemeente dronten!!!

 • no-profile-image

  Toos

  Terecht dat ie subsidie boeren een boete krijgen. Ze wonen lekker vrij en daar hoor dan ook een mooie singel omheen.
  Altijd maar klagen die boeren .

 • no-profile-image

  gert

  Onze hoogste rechter waarschuwde er pas al voor Nederland wordt een politiestaaten maar regeltjes en maar verbiedendoor het tijdelijk falen van het kapitalistische systeem ruikt de linkse dictatuur zijn kans

 • no-profile-image

  boer

  wat te idioten daar in dronten die zoeken ruzie dus

 • no-profile-image

  (NL)

  Boeren krijgen alleen maar subsidie omdat het voedsel voor de burger zo goedkoop mogelijk moet. Zonder subsidie voor boeren zou voedsel geimporteerd moeten worden. En dus duurd zijn. Alhoewel, prijs voor een kilo uien in de supermarkt 1,29 en de boer krijgt 0,04. Als de boer 0,20 per kilo zou krijgen, dan had hij de subsidie ook niet nodig !!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toos, wat een eenzijdig gezeur weer over subsidie. Kijk bij deze recessie wat er gebeurt. Bedrijven kunnen de toko niet recht houden en sturen mensen de laan uit. En waar komen deze terecht? Bij de overheidskas voor een ww uitkering. En wie betaalt dit? Iedereen, de belastingbetaler dus jij en ik.
  Tjonge wat zou dat toch gemakkelijk zijn. Als mijn melkveebedrijf financiële problemen heeft, dan drop ik mijn jongvee en droge koeien gewoon bij de buurman in de wei om gratis te vreten. En als de melkprijs beter wordt dan haal ik ze weer naar huis. Kijk Toos, dat is het verschil tussen echte ondernemers en bedrijven die bij problemen leunen op het sociale stelsel, en het verlies in principe laten betalen door de belastingbetaler. Gewoon verkapte subsidie achteraf. Dus denk voortaan even na voordat je boeren beticht van subsidie.
  En onderhoud singels? Vraag eens bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer na hoe ze de van jouw belastingcenten gekochte, en aangelegde, natuurgebieden onderhouden.

 • no-profile-image

  joDOkus

  pas op als u geld aanneemt van provincie of landschapsbeheer maakt u uw singel geschikt voor natuurbeheer met alle gevolgen van dien

 • no-profile-image

  down under

  Toos, nog een kater van het nieuwjaarsfeest? Waar slaat deze reactie nu weer op? Ik ken ook mensen in achterstandswijken met een huursubsidie en die hun voortuintje laten verloederen. Moeten die dan ook maar op de bon? Dit is weer het resultaat van een doorgedraaide politicus die aan het woord deregulering een eigen interpretatie geeft! Kortom Nederland op zijn smalst. Recessie? Wij zorgen voor werkverschaffing. Door dit nieuwe regeltje kunnen we weer een paar ambtenaren aan het werk zetten door de boerenerfen te gaan controleren. p.s. Toos je bent toch geen alias van hertog?

 • no-profile-image

  c

  Zoals in het artikel al stond wat is een mooie singel?
  Kan een fotograaf van het AGD niet een rondje maken met iemand van de gemeente en het verschil tussen mooi en niet mooi in beeld brengen?

 • no-profile-image

  rekenwonder

  Maximaal 214000 euro voor de boeren terwijl voor het totale project 877500 euro beschikbaar is. Wie profiteerd nu eigenlijk het meeste van het beschikbare geld ??

 • no-profile-image

  Sjaak

  De ambtenarij kan beter eens wat stimuleren in plaats van weer eens lekker ontmoedigingsbeleid te gaan voeren. Ik zou beginnen met een fatsoenlijk stookbeleid zonder al te veel vergunningen en poespas in plaats van al die dure diesel voor de versnipperaar te laten ronken en giftige gassen uit te stoten. Let dan maar eens op hoe graag men in de winter de erfbeplanting weer eens op gaat kuisen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vaak wordt zo'n gemeentelijk beleid ingegeven omdat er "milieuvriendelijke houtgestookte energiecentrale's" in de buurt, of provincie, zijn die een tekort aan (snoei)hout hebben.
  Gemeenten hebben hier belang bij omdat ze op een goedkope manier van hun afval afkomen onder het mom van opwekken van duurzame energie. Tja, en als er te veel van deze centrale's komen, dan komt een tekort aan hout en dreigt sluiting van deze zwaar gesubsidieerde prestige objecten.
  Het is niet voor niets dat de prijzen voor houtkrullen en zaagsel de pan uit rijzen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als de overheid eerst begint met niet goed functionerende ambtenaren te verwijderen, en de wetgeving uitdunt, wordt het voor de boer ook makkelijker om de lelijke singels bij te houden zonder een vette bon te krijgen.

 • no-profile-image

  eric

  in woon zelf in de gemeente dronten , zo links en rechts hier in de buurt zijn ook bosjes van staatsbos beheer hoe belaberd die er bij liggen overheid doe eerst eens wat aan uw eigen beplanting want boetes geven ja daar zijn we heel goed in, en het is zo makkelijk geld verdienen

 • no-profile-image

  jol

  wat gaan ze dan doen aan al die slecht onderhouden studententuinen in de grote steden, ook boetes opleggen.

  dit riekt naar bemoeizucht

 • no-profile-image

  houthakker

  Als waakzame burger slijp ik de kapmessen en ga als de wiedeweerga de houtwallen rooien, geen subsisie en ook geen bemoeizucht van de ambtenaren, de afgelopen dagen lenen zich bij uitstek voor deze bezigheden.
  Leve de vrijheid !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Lelijk is niet hetzelfde als onpraktisch en overlast. Het is woongebied van veel wild .Waar wonen de meeste dieren ? Waar het meeste voedsel en bescherming is, dat hoeft de mens niet per se mooi te vinden.
  Bomen/struiken mogen maar in beperkte mate over de erfgrens hangen, een sloot ( het midden )kan ook erfgrens zijn.
  Als je zo'n boom-knuffelaar als buur hebt en je wijst diegene op natte voeten omdat de sloot door de takken niet gehekkeld kan worden, ben je zeer verbaasd wat er in een week kan veranderen wat in jaren niet gebeurd is.

 • no-profile-image

  Hans.

  Subsidie op onderhoud van singels is echt helemaal niet nodig. Dat onderhoud houd in dat de beplanting eens in de 7 jaar wordt afgezaagd. Zo deden ze dat vroeger ook en aangezien vele stedelingen verlangen naar de nostalgie van vervlogen dagen, zullen voornoemde mensen wel volmondig instemmen met het totaal afzagen met een interval van zeven jaren. Waarom daar geen subsidie voor nodig is ??? Als nu al die stedelingen die voorop lopen met groene energie e.d nu eens een bijl ter hand nemen, ketting zaag is immers veeeeeeeeel te veel energie verslindend en dan met de hand die singels kappen, het hout met een handgetrokken kar naar een bio-elektriciteitscentrale brengen, dan is het opgelost. De singels incl. die van staatsbosbeheer e.d zijn onderhouden als in vroeger dagen, kost geen geld, de stedeling kan zeggen dat die echt wat doe voor ons landschapsonderhoud en als de ouders hun kroost mee nemen scheelt dat in vandalisme, enz. goed plan ????

 • no-profile-image

  Ton

  Onderhoudt ontbreekt het vaak aan, men moet het met regelmaat kort snoeien. Dit moet gewoon een plicht zijn, anders krijg je een eindelose discussie. Als loonwerker is dit een ramp! Over hangende, lage en nog is dikke takken. zijn zeer gevaarlijk en veroorzaken grote schades aan de machines. Als je met redelijke mensen te maken hebt is er altijd een oplossing voor optijd snoeien. Maar zoals zo vaak zijn het weer die actievisten of dwarsliggers die grote problemen maken! We hoorden het verhaal van mileuactievisten die zelf bij buurmans sloot langs het weiland, eiken boompjes in de sloot planten. Dit om te pesten, daarbij liet hij alle beplanting veel te hoog enveel te ver over de scheiding groeien. Toen de loonwerker de sloot kwam vegen raakte hij met de kraan enkele takken. Door die actievisten werd aangifte gedaan. Er volgden zefs nog een buurtonderzoek. Toen de eigenaar daar achter kwam waren de rapen gaar. Die mileuactievist liep in zijn eigen domme streek. Als hij verder gaat zal hem dat veel geld kosten! Hij mag bij een ander geen opzettelijke schade aanrichten. Dus optijd snoeien en de beplanting op afstand houden! Hierin hebben de Gemeentes een taak, zij moeten de regels opnemen in een verordenig zodat er voldoende bescherming is voor de omgeving. Dit is in het belang van de buurman, maar ook voor de veiligheid voor het verkeer!!!! Gemeente Dronten denk daar maar is eerst aan en dan de erfbeplanting op priveterrein!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.