Home

Achtergrond 162 x bekeken 1 reactie

OPEC snijdt dieper dan ooit in olieproductie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt de olieproductie met ingang van januari met 2,2 miljoen vaten per dag.

Dat maakte het oliekartel vandaag bekend. Het is de grootste productieverlaging door de OPEC ooit.

Met de lagere productie wil de OPEC een rem zetten op de zeer scherpe daling van de olieprijs in de afgelopen maanden. Ruwe olie kostte in juli nog ruim 140 dollar per vat (van 159 liter), nu is dat zo'n 100 dollar minder. Dat komt doordat handelaren vrezen dat de wereldwijde economische teruggang de vraag flink zal verminderen.

Erg veel effect had de productieverlaging woensdag niet. De olieprijs daalde juist met meer dan 5 procent omdat handelaren menen dat de ingreep van de OPEC onvoldoende zal zijn. Een vat kostte woensdagavond ruim 41 dollar, na eerder op de dag de grens van 40 dollar dicht te zijn genaderd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ome

    Kartel? Daar moeten we Neelie Smit Kroes een keertje op af sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.