Home

Achtergrond 184 x bekeken

'OPEC moet olieproductie drastisch verlagen'

De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, moet tijdens de bijeenkomst later deze week een "forse'' verlaging van de productie overeenkomen.

Dat heeft de secretaris-generaal van de OPEC, Abdullah al-Badri, vandaag laten weten.

Volgens Al-Badri is er een overproductie op de markt van ongeveer 100 miljoen vaten per dag. "Wij moeten nu actie ondernemen. We willen een forse verlaging van de productie.'' De OPEC heeft eerder dit jaar de productie al met twee miljoen vaten per dag verlaagd. De laatste keer was in oktober.

Het oliekartel heeft andere olieproducerende landen nog niet gevraagd om eveneens de productie te verlagen. "Wij hopen wel dat zij ook de markt zullen helpen'', aldus Al-Badri.

De olieprijs maakte de afgelopen maanden een duikvlucht en staat nu rond de 48 dollar per vat. In juli lag de prijs van een vat lichte Amerikaanse olie nog zo'n 100 dollar hoger. Na de opmerkingen van Al-Badri steeg de olieprijs met 6 procent ofwel tot boven de 49 dollar per vat (van 159 liter).

President Chakib Khelil van de OPEC sprak zich vandaag uit voor een lidmaatschap van Rusland van het oliekartel. "Rusland zou de kracht van OPEC vergroten'', aldus Khelil. Russische bewindslieden zijn deze week aanwezig bij de vergadering van de OPEC. Naar verwachting maakt Rusland op korte termijn ook een productieverlaging bekend. Rusland is na Saudi-Arabië 's werelds grootste olieproducent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.