Home

Achtergrond 3 reacties

Noodkreet: einde dreigt voor exportsector fokvee

Het voortbestaan van de vee-exportsector is in gevaar en dreigt uit Nederland te verdwijnen als er niet snel iets verandert.

De Nederlandse regels omtrent vee-export zorgen voor een ongelijk speelveld ten opzichte van andere Europese landen. Dit zegt een groep jongvee-opfokkers, commissionairs en veetransportbedrijven.

Door blauwtong is de export praktisch stilgevallen. Het is volgens de groep bekend dat Duitsland en Frankrijk sinds juni 2008 volop exporteren naar derde landen waar ze per land veterinaire overeenkomsten mee hebben gesloten. "Ze concurreren Nederlandse exporteurs op een oneerlijke manier weg", vertelt opfokker Egbert Jager, woordvoerder van de groep. De prijzen van fok- en gebruiksvee in Duitsland houden volgens de groep wel stand, terwijl deze in Nederland dramatisch zijn gedaald. "Bij veel veehouders dringt nog niet door wat dit voor hen betekent", zegt Jager. "Goed melkvee verdwijnt door het extra aanbod naar de slachterij. Daardoor zijn ook de slachtprijzen sterk gedaald."

De groep doet een dringend beroep op LTO Nederland om meer druk uit te oefenen op het ministerie van landbouw. "Het ministerie moet de Nederlandse exportsector dezelfde condities bieden als bijvoorbeeld Duitsland", stelt de groep in een brief die bedoeld is als noodkreet aan melkvee- en opfokbedrijven. "We willen dat de boeren achter ons gaan staan", zegt Jager.

Veehouders worden middels circulaires opgeroepen een kaart te sturen naar LTO Nederland om duidelijk te maken dat de druk op het ministerie van landbouw moet worden opgevoerd. "Er moet nu echt iets gebeuren."

Jager onderschrijft dat Nederland de grootst mogelijke garantie ten aanzien van kwaliteit en zekerheid moet bieden. Maar 100 procent zekerheid kan volgens hem alleen als men niets doet. Hij noemt het bijzonder wrang dat derde landen geen 100 procent garantie vragen. "Blijkbaar zijn deze landen realistischer."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang er nog Nederlanders kalveren, daardoor ook ziektes, importeren is het nog maar de vraag of we nog wel vee moeten exporteren. Voor wie exporteer je, is dat voor Jan van Drie of voor de buitenlanders een goed gevulde zak geld te bezorgen?

 • no-profile-image

  s.bleeker

  Export van fokvee is volgens mij zeer belangrijk om de prijs van vaarskalveren op peil te houden .De prijs van deze kalveren is met 70% gedaald . Dit komt er ook nog eens bij als je de melkprijs en de prijs van nuchtre stierkalveren bekijkt Als de export van vaarzen verdwijnt dan gaan er volgens mij ook nog eens honderden banen verloren. Landen als duitsland frankrijk en zelf polen spinnen hier garen bij.

 • no-profile-image

  gert

  nederland moet op veterinair gebied aan heel veel eisen voldoen bij export,dan heeft de nederlandse veehouderij een grote voorsprong op andere landen wordt dan gezegd,maar hierdoor hebben we ons de markt uit geprijsd waardoor de export stagneert

Of registreer je om te kunnen reageren.