Home

Achtergrond 199 x bekeken 1 reactie

Nog geen bestemming voor helft uienoogst

Voor de helft van de bruto uienopbrengst, krap 625.000 ton, lag prijs en afnemer medio november nog niet vast.

Dit blijkt uit onderzoek van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw (PA).

Eenderde van de uien was op 15 november afgeleverd. Dat is bruto ongeveer 435.000 ton, netto bijna 400.000 ton. Van de 66 procent die in bewaring ligt, is een derde contractueel vastgelegd. Ruim 60 procent van alle bedrijven met zaaiuien beschikt nog over vrije uien, 35 procent heeft medio november nog helemaal niets afgeleverd of vastgelegd.

De gegevens zijn gebaseerd op de landelijke voorraadmeting die het BUI medio november uitvoerde. Hiervoor werden 294 telers bevraagd. Zij bewerken samen met 2.650 hectare 13 procent van het areaal.

Het is het eerste jaar waarin BUI dit onderzoek uitgevoert. Dit gebeurt op verzoek van uientelers. Voor aardappelen wordt soortgelijk onderzoek al langer uitgevoerd. Aangezien het BUI nog geen referentie heeft, kan de woordvoerder niet zeggen of de geconstateerde hoeveelheid uien zonder bestemming groot is.

Nederlandse uientelers hebben iets minder dan 1,28 miljoen ton zaaiuien geproduceerd op een areaal van zo’n 20.000 hectare, meldt het BUI. De productie ligt 20 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde en het areaal is 5 procent groter. De uitkomsten van het BUI liggen nog steeds een stuk hoger dan de conclusies van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat in oktober op 1,18 miljoen ton productie uitkwam.

BUI vergelijkt dit seizoen met de oogst van 2004. In vergelijking met vorig jaar is het areaal zo’n 2 procent groter en is de opbrengst 19 procent gestegen. De gemiddelde bruto opbrengst is volgens de ondervraagden 63,5 ton per hectare. Dat is een bevestiging van de eerder gehouden enquete, medio oktober. De volgende meting wordt half februari 2009 gehouden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    uienboertje

    dan is er best veel verkocht,de export loopt goed door.lijkt mij wel goed te komen met de prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.