Home

Achtergrond

Nieuwe verwerkingslijn prei bewaakt kwaliteit en geeft minder afval

Paul van den Elzen heeft in Uden een nieuwe lijn voor de verwerking van prei in gebruik genomen. Dagelijks levert hij zo'n 35 ton prei aan supermarkten.

Op jaarbasis gaat het om 8.000 ton. Naast het verwerken van prei teelt Van den Elzen de groente zelf. Het areaal omvat een paar honderd hectare in oostelijk Brabant. Met de nieuwe verwerkingslijn, kan hij meer garanties geven over de kwaliteit en heeft hij minder afval.

Samen met machinebouwer Hans van Asseldonk uit Mariaheide bedacht de teler een plan om de prei efficiënter te verwerken. Het systeem werkt met twee lopende banden boven elkaar en zorgt er voor dat iedere werknemer hetzelfde aanbod te verwerken krijgt. .

Aan het eind is de prei in twee kwaliteiten gesorteerd. De hoeveelheid afval is aanzienlijk minder. Alles wordt elektronisch gecontroleerd, zodat precies te traceren valt waar de verwerking van de prei niet goed gaat. Elke kist heeft een eigen unieke code. Het water dat bij de verwerking wordt gebruikt wordt tot een minimum beperkt en wordt bovendien gerecycled. Van Asseldonk en Van den Elzen hebben drie jaar aan de nieuwe lijn gewerkt. De machinebouwer heeft inmiddels octrooi aangevraagd voor het systeem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.