Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe methode bestrijdt schurft in appelbomen via isolaten

Wageningen UR heeft een schimmel geïsoleerd, waaruit een isolaat wordt gehaald (H39) dat de schurftschimmel in appelbomen zeer goed blijkt te bestrijden.

Met dit isolaat, aanwezig in vinasse, zijn al enkele jaren veldproeven gedaan. Toch is nog een lange weg te gaan voordat het product de commerciële markt op kan, zegt onderzoeker Jürgen Köhl van Plant Research International in Wageningen. "Het traject van veiligheidstesten en de registratie van het product kosten nog vele jaren", stelt hij.

Appelschurft, veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis, is een groot probleem in de teelt. Schurft wordt in de biologische appelteelt vaak bestreden met koperhoudende middelen. De EU wil het gebruik van dit soort fungiciden terugdringen. De ziekte geeft schade aan blad en vrucht.

Voor een rendabele teelt zijn alternatieve middelen gewenst. Het gevonden isolaat voldoet aan alle gestelde criteria en wordt door een commercieel bedrijf verwerkt tot een pilotproduct. Gecombineerde toepassing van het middel op bladeren in de herfst gaf in het voorjaar 50 tot 80 procent minder schimmelsporenproductie. Dit effect kan mogelijk nog verbeteren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Geachte meneer Soubry,

  Het betreffende middel moet nog worden toegelaten. Het zit nog in de testfase. Tuinders moeten dus nog even geduld hebben. Helaas voor hen.

 • no-profile-image

  omer soubry

  Waar kan ik dat product kopen in België?

Of registreer je om te kunnen reageren.