Home

Achtergrond

Nieuwe Thaise premier wijkt uit voor toespraak

De nieuwe Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zijn eerste officiële toespraak tot het parlement vandaag noodgedwongen in het ministerie van Buitenlandse Zaken gehouden. De premier kon niet naar het parlementsgebouw omdat betogers de toegangswegen ernaar hadden geblokkeerd.

Abhisit zou eigenlijk al maandag het parlement toespreken. Hij zag daarvan af door de acties van aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra. Die blokkeerden dinsdag opnieuw de toegang tot het parlement. De oproerpolitie slaagde er niet in de weg vrij te maken.
De inaugurele rede van de eerste minister is een belangrijke formaliteit. De regering kan officieel pas aan de slag wanneer de premier die toespraak voor het parlement heeft uitgesproken.

Het parlement koos Abhisit van de Democratische Partij twee weken geleden tot de nieuwe regeringsleider. Hij is al de derde premier in vier maanden tijd. Aanhangers van Thaksin erkennen Abhisit niet als premier. Zij eisen nieuwe verkiezingen. Abhisit is opvolger van Somchai Wongsawat, vooralsnog de laatste regeringsleider uit de entourage van Thaksin.

Thaksin werd zelf in 2006 door het leger afgezet. Sindsdien verkeert Thailand in een politieke impasse tussen politici die vooral behoudende stedelingen dienen en meer hervormingsgezinden die in Thaksin hun leider zagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.