Home

Achtergrond 257 x bekeken

Nieuwe EIA-lijst 2009 gepubliceerd door Senter Novem

Ondernemers die investeren in energiebesparing krijgen in 2009 iets makkelijker geld terug via de Energie-Investeringsaftrek (EIA).

Dat blijkt uit de nieuwe energielijst voor 2009 die SenterNovem heeft gepubliceerd. Het budget voor 2009 is 145 miljoen euro.

Door het verlagen van de generieke energiebesparingsnormen in 2009 kan een investering die iets minder energiebesparing oplevert toch in aanmerking komen voor de EIA. Hierdoor wordt de regeling meer gericht op investeringen met een langere terugverdientijd. Tegelijkertijd komen investeringen die veel energiebesparing opleveren minder snel in aanmerking voor de EIA omdat deze investeringen sneller rendabel zijn. Reden voor deze wijzigingen is de stijging van de gemiddelde energieprijs in de afgelopen jaren.

Op de nieuwe energielijst staan negen nieuwe bedrijfsmiddelen die recht hebben op EIA. Naast de energieprestatieverbetering voor bedrijfsgebouwen zijn er nog acht bedrijfsmiddelen, die in 2009 nieuw op de Energielijst staan. Dat zijn een start-stopsysteem voor een vrachtwagenmotor, een transportleiding voor levering van CO2 aan tuinbouwkassen, luchtcirculatiesysteem in tuinbouwkassen, afvalgestookte installatie, een zoet-zoutwatercentrale, hogedruk ontwateringspers voor natwasserijen, transportpannen voor vervoer van vloeibaar aluminium en een spudpaal voor de scheepvaart. Ondernemers kunnen 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.

Ook zijn de rendementseisen voor warmtekracht opgehoogd. Voor kleine warmtekrachtinstallaties met behulp van een zuigermotor en met een vermogen tot 1 MW is een extra categorie toegevoegd. Hiervoor is de maximale investering per kW elektrisch vermogen verhoogd naar 600 euro. Deze wijziging is doorgevoerd om de toepassing van warmtekrachtinstallaties bij minder energie-intensieve bedrijven beter te kunnen stimuleren.

Acht bedrijfsmiddelen zijn in 2009 van de Energielijst afgehaald. Dit zijn overwegend bedrijfsmiddelen waarin weinig of niet werd geïnvesteerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.