Home

Achtergrond 280 x bekeken

Nieuw onderzoek naar verspreiding vogelgriepvirus

Het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Erasmus MC gaan op een nieuwe manier de verspreiding van virussen door trekvogels onderzoeken.

De KNAW heeft dat vandaag bekendgemaakt. Zestien wilde kleine zwanen worden besmet met een griepvirus. Daarbij gaat het om een ongevaarlijk ('laagpathogeen') griepvirus dat van nature in wilde vogels voorkomt en dat ook voor pluimvee geen problemen veroorzaakt.

De besmette zwanen en 32 niet-geïnfecteerde zwanen krijgen een halsbandzender die het mogelijk maakt hun vlucht te volgen. Volgens de onderzoekers zullen de zwanen weinig hinder van de infectie ondervinden. In een laboratorium worden wilde vogels en kippen niet ziek van het gekozen griepvirus, zo is al bekend. Dat kan in de vrije natuur anders zijn, bijvoorbeeld omdat de vogeltrek veel inspanning vergt. "Maar meer dan een licht griepje zal 't niet zijn'', verwacht onderzoeker Ron Fouchier.

Tijdens de komende winter en de volgende worden de zwanen regelmatig opgezocht voor gedragswaarnemingen en voor het op afstand uitlezen van de GPS-zenders. De onderzoekers worden daarbij ondersteund door een netwerk van vogelaars. De zenders werken gedurende anderhalf jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.