Home

Achtergrond 157 x bekeken

Nieuw-Zeeland verlaagt rente

De centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft donderdag de rente fors verlaagd om de economie te stimuleren.

Het tarief ging met een recordsprong van 1,5 procentpunt omlaag naar 5 procent.

In een verklaring zei de bank te verwachten dat de ,,economische activiteit in Nieuw-Zeeland verder zal worden beperkt'' als gevolg van ,,krimpende en nauwelijks groeiende activiteit bij onze handelspartners''. De jongste renteverlaging volgt op een verlaging van 1 procentpunt in oktober.

De Britse centrale bank (BoE) en de Europese Centrale Bank (ECB) komen donderdag eveneens met een rentebesluit. De verwachting van deskundigen is dat de tarieven opnieuw naar beneden worden gebracht. De BoE zou, na een verlaging in november van 4,5 procent tot 3 procent, de rente tot een historische 2 procent terug kunnen brengen. De ECB zou het tarief van 3,25 procent naar 2,75 procent kunnen verlagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.