Home

Achtergrond 258 x bekeken

Niet-blijvende partner

Dat Plukon zich losmaakt van moederbedrijf Cebeco is geen verrassing.

Cebeco werd steeds verder ontmanteld. Nu kan het licht uit. Dat Plukon voor zijn verdere ontwikkeling in zee gaat met investeringsfonds Gilde is wel enigszins verrassend. Nu is Gilde geen durfkapitalist en heeft het een vrij goede naam in en ervaring met de voedingsmiddelenbranche.

Toch moet Gilde uiteindelijk worden beschouwd als geen blijvende partner. Het fonds neemt deel in bedrijven om die verder te ontwikkelen en het belang erin weer te verkopen als het zijn rendement heeft opgebracht.

Voor Peter Poortinga van Plukon is het niet onlogisch om bij Gilde uit te komen. Hij heeft Plukon de laatste jaren al aardig uitgebouwd, maar om zijn verdere ambities waar te kunnen maken, heeft hij extra financiële armslag nodig. Meer dan de coöperaties ForFarmers en Agrifirm hem kunnen bieden.

ForFarmers maakt dit expliciet duidelijk. Deze coöperatie maakt haar belang van 50 procent te gelde voor andere doelen. Agrifirm wil met een bescheidener aandeel blijven meedoen. Haar belang gaat van 50 naar minder dan 25 procent. Hiermee blijft boereninvloed voorlopig nog bestaan, want Agrifirm beslist mee over een eventuele doorverkoop van het aandeel dat Gilde nu verwerft. Maar of dit een doorslaggevende stem is en ook blijft, is onzeker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.