Home

Achtergrond

Neveninkomsten lopen terug

Een gemiddelde melkveehouder verdient steeds minder buiten het bedrijf.

De intensieve veehouderij leunt daarentegen zwaar op aanvullende neveninkomsten. Dat geldt dit jaar ook voor de akkerbouw, maar dat komt door het schrale inkomen uit het agrarisch bedrijf. Dat blijkt uit de jongste inkomenscijfers van het landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR.

Het 'inkomen buiten bedrijf' omvat overigens niet alleen inkomen uit arbeid; het LEI rekent er ook sociale uitkeringen (waaronder kinderbijslag) en inkomen uit vermogen (waaronder aandelenbezit) onder.

Volgens LEI-onderzoekers wijst de daling van het aanvullende inkomen in de meeste sectoren, met uitzondering van de intensieve veehouderij, vooral op een daling van inkomen uit vermogen.

"De neveninkomsten zijn op zich redelijk constant. Een lichte daling kan komen door een mindere beleggingsportefeuille", zegt onderzoeker Kees de Bont.

Dat het inkomen buiten bedrijf in de intensieve veehouderij juist stijgt, is logisch, aldus De Bont. "Als het bedrijfsinkomen onder druk staat, gaat men harder op zoek naar aanvullende inkomsten." De glastuinbouwsector kent van oudsher een laag inkomen buiten bedrijf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.