Home

Achtergrond 162 x bekeken

Nederlanders niet al te principieel

Als een Nederlander te veel wisselgeld terugkrijgt van een vervelende caissière, geeft hij dat niet terug. Een aardige kleine ondernemer maakt meer kans.

Daaruit blijkt wel dat de Nederlander niet al te principieel is, zoals het Filosofie Magazine stelt. Volgens de moraalenquête die het magazine hield onder meer dan 1.500 mensen denkt de Nederlander vooral dat hij zich beter gedraagt dan een ander. Het magazine verschijnt donderdag.

Jongeren hebben andere principes dan ouderen. Onder de 30 jaar vindt een op de vijf dat je iets van je werk mee mag nemen voor gebruik thuis. Boven de 60 jaar keurt maar 1,4 procent dat goed. Verder vindt 64 procent van de jongeren dat je je soms een dag ziek mag melden terwijl je dat niet bent. Niet meer dan 29 procent van de ouderen is het daarmee eens.

Soms nemen jongeren het nauwer dan ouderen: 63 procent van de jongeren vindt dat je altijd moet ingrijpen als iemand op straat wordt lastiggevallen. Van de ouderen denkt maar 53 procent daar zo over. Verder heeft 15 procent van de jongeren wel eens verkeerde informatie gegeven aan de belastingdienst; 55 procent van de mensen boven de 60 bekent dat ooit te hebben gedaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.